Concept Jaarstukken 2024

menu

Sociaal Domein

Inleiding

Binnen het programma sociaal domein was 2024 een jaar dat in belangrijke mate bestond uit het verder uitwerken en voortzetten van reeds ingezet beleid. De beleidsdoelen uit het Middelburgs Model voor zorg en ondersteuning (preventie & normaliseren, kwaliteit van zorg- en dienstverlening en passende zorg), vormden daarbij wederom een belangrijk kader. Zo werkten we bijvoorbeeld aan het uitbreiden van niet-geindiceerde voorzieningen. Daarnaast startten we in 2024 met het uitvoering geven aan het beleidskader "Iedereen kan meedoen. Bestaanszekerheid, meedoen naar vermogen en inburgering" dat eind 2023 werd vastgesteld. Op het gebied van jeugd stond 2024 in het teken van de voorbereidingen in het kader van nieuwe jeugdzorgcontracten en de voorbereidingen voor het beleidskader jeugd.

Hieronder leest u wat de resultaten zijn voor de gestelde doelen binnen het programma sociaal domein 2024.

Beleidskader

Vastgestelde gemeentelijke beleidsnota's:

Wat wilden we bereiken?

A Preventie & normaliseren

Door preventief te werken bevorderen we het welzijn en welbevinden van onze inwoners, en voorkomen we de ontwikkeling van (zwaardere) zorg of ondersteuningsvragen. We zorgen voor laagdrempelige informatie en advies, en de bereikbaarheid en de toegankelijkheid van zorg en ondersteuning zijn hierbij belangrijke aandachtspunten. We zoeken samen met onze inwoners naar oplossingen in of zo dicht mogelijk bij het gewone leven. We bieden ondersteuning dicht bij de leefwereld van kinderen en gezinnen; in de thuissituatie, de kinderopvang en op school. Normaliseren betekent dat we als gemeente er voor zorgen dat ouders/opvoeders en jeugdigen tijdig de goede ondersteuning en hulp krijgen die hen helpt om zelfstandig hun leven vorm te geven. Bijvoorbeeld door het inzetten van opvoedondersteuning voor ouders in plaats van jeugdzorg.

Doelstellingen:

  1. Het sociaal team dat in 2023 is ingericht, voert haar diensten uit conform het dienstverleningsconcept.

  2. We onderzoeken in welke vorm voorzieningen het beste aansluiten bij de doelstellingen preventie en normaliseren.

  3. We versterken de ondersteuning voor jongeren in het onderwijs.

  4. We ontwikkelen in 2024 een beleidsplan jeugd.

  5. We onderzoeken hoe we de steeds maar stijgende vraag en kosten naar Jeugdzorg kunnen beperken.

B Kwaliteit van dienstverlening

Kwalitatief goede dienstverlening komt direct ten goede aan onze inwoners. Dat betekent onder andere dat we werken met goed opgeleide medewerkers, die luisteren naar en kijken vanuit het perspectief van de inwoner. Zij worden ondersteund door de juiste werkprocessen in organisaties waarin voldoende ruimte is voor leren en verbeteren in de uitvoeringspraktijk. Dit geldt zowel voor de dienstverlening die direct onder gemeentelijk aansturing valt, als voor dienstverlening die we subsidiëren of inkopen.

Doelstellingen:

  1. Toegang in Middelburg (TIM) en het sociaal team zijn toegankelijk en bereikbaar. Ze werken goed samen met elkaar en de externe samenwerkingspartijen zoals Orionis en de zorgaanbieders.

  2. We handelen de zorgvraag van inwoners bij TIM af binnen de wettelijk voorgeschreven termijnen.

  3. We verbeteren onze communicatie naar buiten toe, met aandacht voor laaggeletterdheid en eenvoudig taalgebruik.

C Passende zorg

Iedere Middelburger moet kunnen rekenen op passende zorg. Onder passend verstaan we kwalitatief goed, toegankelijk en betaalbaar. Veiligheid voor onze (jeugdige) inwoners heeft hierbij een hoge prioriteit.  De zorg die we bieden is waardegedreven. Dat wil zeggen dat de zorg in samenspraak met de inwoner wordt ingevuld, en uitgaat van positieve gezondheid. Daarnaast zetten we in op fraudebestrijding en toezicht en handhaving om onze uitgangspunten te controleren, en waar nodig in te kunnen grijpen.

Doelstellingen:

  1. We zetten in op toezicht en handhaving en het tegengaan van fraude in het zorglandschap.

  2. We besteden de nieuwe contracten jeugdzorg aan.

D Bijdragen aan bestaanszekerheid

Bestaanszekerheid is niet alleen de zekerheid van voldoende en voorspelbaar inkomen. Ook zekerheid om betaalbaar te wonen, toegang tot betaalbare zorg en het vrij zijn van schulden zijn noodzakelijke voorwaarden om de rust en ruimte te vinden die nodig is om je als mens te ontwikkelen en mee te doen in de samenleving. We willen ons de komende jaren inspannen om financiële de bestaanszekerheid van onze inwoners waar mogelijk te versterken. Het beleid "Bestaanszekerheid, Meedoen en Inburgering" vormt daar in 2024 een nieuwe leidraad voor.

Doelstellingen:

  1. We geven uitvoering aan het eind 2023 afgeronde beleidskader bestaanszekerheid, meedoen naar vermogen en inburgering.

  2. We houden vast aan een ruimhartig minimabeleid en onderzoeken waar we dit effectief kunnen versterken.

E Meedoen naar vermogen

We willen dat inwoners zich kunnen ontplooien en naar vermogen kunnen meedoen aan de samenleving. Inwoners zijn aan het werk, gaan naar school, zorgen voor hun gezin of naasten, doen mee via vrijwilligerswerk, beschut werk of dagbesteding. Middelburgers zorgen voor zichzelf en voor elkaar. De gemeente helpt waar nodig. Extra aandacht gaat hierbij uit naar de statushouders en (gezins-) migranten.

Doelstellingen:

  1. We maken mede mogelijk dat inwoners met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt kansen krijgen om economisch en maatschappelijk te participeren.

  2. We werken aan de ontwikkeling van een brede SROIaanpak.

  3. We maken vroegtijdig ondersteuning van niet-uitkeringsgerechtigde jongeren mede mogelijk.

  4. We evalueren en continueren de uitvoering van de Wet inburgering.

Wat hebben we bereikt?

A Preventie & normaliseren

1: We investeren in de inrichting van het sociaal team Middelburg. Het sociaal team dat in 2023 is ingericht, voert haar diensten uit conform het dienstverleningsconcept.

Niet volgens plan.

Bij het sociaal team kunnen inwoners terecht met hun brede ondersteuningsvragen (Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Jeugdwet, Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening). Het sociaal team biedt informatie en advies en voert hulp en ondersteuning uit en/of leidt inwoners toe naar de juiste vorm van hulp. De uitvoering van het sociaal team is belegd bij stichting Vizita. Deze organisatie is een fusieorganisatie van de voormalig welzijns- en maatschappelijk werk organisatie. Het sociaal team beoogt een integratie van de verschillende vormen van hulp en ondersteuning vanuit de twee sociaal werksoorten. Dit is opgenomen in gemeentelijk beleid en in het dienstverleningsconcept van de organisatie. De organisatie geeft aan dat haar medewerkers allen het gezicht zijn van het sociaal team. In de praktijk is het nog lastig om op de nieuwe manier te werken en de dienstverlening vanuit éen breed team (lees: het sociaal team) te organiseren.

2. We versterken en vernieuwen onze algemene voorzieningen sociaal domein. We onderzoeken in welke vorm voorzieningen het beste aansluiten bij de doelstellingen preventie en normaliseren.

Gerealiseerd.

We werkten op verschillende manieren aan nieuwe vormen van voorzieningen die aansluiten bij onze doelstellingen op het gebied van preventie en normaliseren. Zo stimuleerden we in 2024 via de Subsidieregeling algemene voorzieningen Sociaal Domein een verruiming van het aanbod aan inloopvoorzieningen. Deze zijn bedoeld voor laagdrempelige ontmoetingen van inwoners van 1-100 jaar uit allerlei doelgroepen. Inwoners kunnen daar een netwerk opbouwen en/of onderhouden en deelnemen aan activiteiten. Daarmee willen we bijvoorbeeld eenzaamheid en de inzet van zwaardere hulp voorkomen. Naast al bestaande voorzieningen zoals Tabadila en City Seeds, subsidieerden we zo’n 15 nieuwe inloopvoorzieningen. De inloopvoorzieningen variëren van laagdrempelig/voor iedereen tot specifiek gericht op een bepaalde doelgroep. Voorbeelden zijn: Bie de Buren (laagdrempelige inloop voor alle inwoners van Arnemuiden) en Bolwerk (indicatieloze inloop/dagbesteding).

Ook startten we een pilot Participatiewet- Wmo. In deze pilot bespreken de consulenten van Orionis en van TIM een aantal casussen waarbij inzet vanuit Orionis en de gemeente gewenst is. Op deze manier willen we vanuit de uitvoeringspraktijk in beeld brengen voor welke doelgroep een brede klantbenadering nodig is. De pilot loopt tot halverwege 2025. Na de pilot maken we, indien nodig, structurele werkafspraken voor een integrale aanpak.

Daarnaast hebben we het gratis Connexxion-vervoer voor Wmo gerechtigden verlengd.

Tot slot, startten we in 2024 gesprekken met zorgaanbieders Wmo en Jeugd over een uitbreiding van de voorziening Thuisbegeleiding Zonder Indicatie (TZI). Deze voorziening beoogd om met lichte vormen van ondersteuning in de thuissituatie huishoudens en gezinnen snel met lichte vormen van ondersteuning te helpen. Dit onder meer om te voorkomen dat zwaardere (geïndiceerde) Wmo- of Jeugdhulp nodig is. De gesprekken hierover lopen door in 2025.

3. We versterken de ondersteuning voor jongeren in het onderwijs

Gerealiseerd.

Sinds 2023 worden de ondersteuningsstructuren in het onderwijs versterkt door intensivering van het jongerenwerk op de scholen, schoolmaatschappelijk werk, preventieve inzet op GGZ, verslavingsproblematiek, crimineel gedrag (groeps- en individueel gericht). In de afgelopen jaren hebben we geconstateerd dat door de intensivering er beter aangesloten kan worden bij de behoefte van scholen. Er is meer beschikbaarheid van groepstrainingen en -interventies, spreekuren voor leerlingen en ondersteuning voor leerkrachten. Scholen geven aan dat er hierdoor meer leerlingen door middel van lichte ondersteuning bereikt worden. Daarnaast is de samenwerking versterkt tussen de organisaties die dit bieden, de scholen en de gemeentelijke toegang.

4. We ontwikkelen in 2024 een beleidsplan jeugd.

Niet volgens plan.

Als gevolg van wegvallen van ambtelijke capaciteit is de realisatie van het beleidsplan Jeugd verplaatst naar zomer 2025.

5. We onderzoeken hoe we de steeds maar stijgende vraag en kosten naar Jeugdzorg kunnen beperken.

Gerealiseerd.

Het afremmen van de al jaren stijgende vraag naar en kosten voor jeugdzorg is een complex vraagstuk waar veel gemeenten in Nederland mee worstelen. Om grip te krijgen is onderzocht waar maatregelen getroffen kunnen worden om kosten te beperken. Dat gaat om: de regionale inkoop van de jeugdhulp, de gemeentelijke toegang, het aanbod aan gemeentelijke voorliggende voorzieningen en de afbakening van wat we verstaan onder jeugdzorg via de gemeentelijke verordening. Een goede informatiepositie is daarnaast een belangrijke randvoorwaarde.

In 2024 hebben we veel inzet geleverd voor het regionale aanbestedingsproces voor de inkoop van de jeugdzorg Zeeland. Dit proces loopt in 2025 nog door, met als inzet nieuwe contracten jeugd per 1 januari 2026. In het regionale proces wordt ook gezamenlijk gezocht naar mogelijkheden om de verschillende Zeeuwse toegangen te harmoniseren. Dit onder meer om er voor te zorgen dat er betere samenwerking kan ontstaan met zorgaanbieders en er gerichter gestuurd kan worden via het contractmanagement. Lokaal brachten we via twee rapportages sociaal domein de ontwikkeling van kosten en vraag naar jeugdhulp in kaart. Het ontsluiten en goed in kaart brengen van relevante data is een proces, waarin we nog steeds leren en ontwikkelen. Ook werkten we aan het ontwikkelen van verschillende lokale projectplannen om de lokale aanpak voor jeugd te versterken. Al deze initiatieven lopen door in 2025.

B Kwaliteit van dienstverlening

1. Toegang in Middelburg (TIM) en het sociaal team zijn toegankelijk en bereikbaar. Ze werken goed samen met elkaar en de externe samenwerkingspartijen zoals Orionis en de zorgaanbieders.

Deels gerealiseerd.

Stichting Vizita heeft de opdracht om het sociaal team voor de gemeente uit te voeren. De fusieorganisatie heeft in 2024 veel aandacht moeten besteden aan haar interne bedrijfsvoering, werkprocessen en kwaliteitsverbetering. Vanuit de organisatie is in 2024 aangegeven geen ruimte te hebben om hier verdere afspraken met TIM en Orionis Walcheren over te maken. Het uitgangspunt voor de lopende casuïstiek was een (warme) overdracht te organiseren waar nodig en terug te vallen op bestaande afspraken.

TIM is de plek voor inwoners met hulpvragen waar geïndiceerde zorg nodig is. Het afgelopen jaar is door TIM outreachende samenwerking met partners voortgezet: er is ingezet op samenwerking met (huis)artsen en binnen onderwijs.

2. We handelen de zorgvraag van inwoners bij TIM af binnen de wettelijk voorgeschreven termijnen.

Gedeeltelijk gerealiseerd.

Begin 2024 heeft TIM over het algemeen de zorgvragen, met name die van Wmo, binnen de wettelijke termijnen kunnen afhandelen. Het aantal nieuw ontvangen aanvragen/meldingen was groot, maar passend bij de formatie van TIM, ook door inzet van tijdelijke middelen voor inhuur. Vanaf Q2 bleek de vaste formatie van TIM niet toereikend om de stijgende aanvragen op te vangen. Dit heeft ertoe geleid dat de zorgvragen van inwoners na Q2 2024 door TIM niet meer binnen de wettelijk voorgeschreven termijn van 8 weken konden worden afgehandeld. Dit had naast de verminderde personele inzet nog twee oorzaken. Ten eerste nam in 2024 het aantal meldingen/ aanvragen ten opzichte van 2023 bij TIM toe (Wmo + 29% , Jeugd + 25%). Hierdoor liep de wachttijd[1] voor de inwoner op. Daarnaast merkt TIM ook dat het zorgvuldig onderzoek doen in de praktijk meer tijd kost (meer complexe casussen), met name als informatie van derden noodzakelijk is.

TIM heeft structureel aandacht voor de wettelijke termijnen. Het monitoren ervan is vergemakkelijkt doordat er dashboards zijn ontwikkeld, waarmee de ontwikkeling van de doorlooptijd en wachttijd gemonitord wordt.

[1] Wachttijd = het aantal dagen tussen ontvangst van het meldingsformulier (Wmo) / aanvraag (Jeugd) en de start van het onderzoeksgesprek met de inwoner.

3. We verbeteren onze communicatie naar buiten toe, met aandacht voor laaggeletterdheid en eenvoudig taalgebruik.

Gerealiseerd.

Alle brieven die aan inwoners verstuurd worden vanuit TIM zijn in 2024 herschreven op b1-niveau. Deze worden medio 2025 ingevoerd in het systeem. Voor jeugd is een infographic ontwikkeld, waarin het werkproces van aanvraag tot besluit staat uitgelegd, met ondersteunende plaatjes. Voor Wmo wordt deze in 2025 samengesteld. De volgende stap is het verbeteren van mails en het verbeteren van de website. 

Aandacht voor eenvoudig taalgebruik, namen we ook op in de visie op dienstverlening. Dit om er voor te zorgen dat hier organisatiebreed, bij alle communicatie naar buiten toe oog voor is.

Compensatie van de energiekosten voor maatschappelijke organisaties (beleidswens)

Gerealiseerd.

Het college heeft alle organisaties die bekend waren bij de gemeente en mogelijk in aanmerking kwamen voor energiecompensatie aangeschreven middels een aangetekende brief of e-mail. Maatschappelijke organisaties konden van 1 januari tot 1 juni 2024 een aanvraag indienen. In totaal hebben 26 maatschappelijke organisaties een correcte aanvraag ingediend. Doordat het compensatieplafond niet werd overschreden, hadden alle organisaties recht op het volledig aangevraagde compensatiebedrag.

C Passende zorg

1. We zetten in op toezicht en handhaving en het tegengaan van fraude in het zorglandschap

Deels gerealiseerd.

In 2024 is een Zeeuwse kwartiermaker aangesteld om zorgfraudebestrijding verder door te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat er in totaal zes toezichthouders actief worden voor zorgfraude. Inmiddels zijn er twee toezichthouders aangesteld die starten per 1 maart 2025.

2. We besteden de nieuwe contracten Jeugdzorg aan.

Niet volgens plan.

De aanbesteding voor de Zeeuwse jeugdzorg werd uitgesteld. In 2024 startten we met voorbereiding voor het sluiten van nieuwe Zeeuwse jeugdzorgcontracten, die per 1 januari 2026 moeten ingaan.

D Bijdragen aan bestaanszekerheid

1. We geven uitvoering aan het eind 2023 afgeronde beleidskader bestaanszekerheid, meedoen naar vermogen en inburgering.

Gerealiseerd.

Het beleidskader gaat uit van drie beleidsdoelen: 1. Financiële bestaanszekerheid versterken; 2. Participatie mede mogelijk maken; 3. Ondersteunen van duurzame participatie inburgeraars.

Het beleidskader bestrijkt de periode 2023 tot en met 2026. In 2024 behaalden we resultaten op alle drie de beleidsdoelen. Voorbeelden zijn:

  • We verlengden de pilot gratis OV voor minima met 2 jaar;

  • We schaften een leskist voor het primair onderwijs aan;

  • We organiseerden een netwerkbijeenkomst voor onze partners;

  • We gaven vorm aan Social Return on Investment;

  • We sloten nieuwe contracten voor de leerroutes inburgering af;

  • We begeleidden inburgeraars intensiever bij het zoeken naar (vrijwilligers)werk

Via een memo actieve informatie stelden we de raad de hoogte van alle resultaten.

2. We houden vast aan een ruimhartig minimabeleid en onderzoeken waar we dit effectief kunnen versterken.

Gerealiseerd.

Naast de bestaande minimaregelingen zoals de bijzondere bijstand, Jeugdfonds Sport en Cultuur, de collectieve zorgverzekering voor gemeenten en de individuele inkomenstoeslag, heeft Middelburg in 2024 de pilot gratis OV voor minima met twee jaar verlengd en zijn er in 2024 eenmalig cadeaubonnen voor de eindejaarperiode beschikbaar gesteld voor kinderen van minima. Ook werd besloten om aan te sluiten bij Geldfit, een instrument waarmee we inwoners willen helpen meer inzicht te krijgen in hun financiële gezondheid en het aanbod aan mogelijkheden voor (zelf)hulp. Het verlengen van de pilot gratis OV voor minima en het aansluiten bij Geldfit waren aanbevelingen uit een eerder onderzoek naar het Middelburgse pakket van minimaregelingen. 

E Meedoen naar vermogen

1. We maken mede mogelijk dat inwoners met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt kansen krijgen om economisch en maatschappelijk te participeren.

Gerealiseerd.

Wij gaven in 2024 hier op verschillende manieren vorm aan:

  • Orionis ging door met de methode Werken naar Vermogen. Op basis van een ontwikkelgesprek krijgen klanten een coachingsplan op maat. Deze aanpak helpt hen een stap op de participatieladder te zetten en verkleint de afstand naar werk.

  • De drie Walcherse gemeenten investeerden extra in re-integratie. Hierdoor kon Orionis in 2024 100 klanten extra een re-integratietraject aanbieden. Doel is dat 40 klanten ook daadwerkelijk binnen 18 maanden uitstromen naar werk.

  • Orionis voert samen met de woningcorporaties het project "wonen, werken in de wijk” uit. Deze samenwerking is in 2024 structureel geworden. Klanten van Orionis met een afstand tot de arbeidsmarkt doen werkervaring op bij huurders van de woningcorporaties.

  • Om te kijken of het creëren van basisbanen aanvullend kan zijn en nog meer kan bijdragen aan het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt, voerden we een haalbaarheidsonderzoek uit. Wij concludeerden dat basisbanen onvoldoende extra's brengen.

2. We werken aan de ontwikkeling van een brede SROIaanpak.

Gerealiseerd.

We stelden een actieplan Social Return op. Gebleken is dat het niet meer mogelijk is om functies, vacatures of afgeronde opdrachten uit te zetten bij Orionis of het UWV. Hiervoor zijn namelijk geen geschikte medewerkers meer voorhanden. We moeten creatiever zijn. Daarom zetten we extra in op de gemeente als werkgever, als opdrachtgever voor het Werkleerbedrijf, als inkoper en als subsidieverlener. Een belangrijk onderdeel is de bedrijfsanalyse. In 2024 voerden het UWV en Orionis bij het cluster P&O een bedrijfsanalyse uit. Gekeken is welke kleine taken binnen functies gebundeld kunnen worden tot 1 nieuwe functie, die wél uitgevoerd kan worden door iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eerste resultaten zijn positief.

De afdelingen Publiekszaken (crematorium) en Stadsbeheer zagen daarnaast mogelijkheden om medewerkers van Orionis het hele jaar door in plaats van enkele maanden te laten werken.

3. We maken vroegtijdige ondersteuning van niet-uitkeringsgerechtigde jongeren mede mogelijk.

Gerealiseerd.

Rondom jongeren werken veel organisaties al samen. In wisselende samenstelling bieden organisaties en de gemeente hulp aan kwetsbare jongeren. In aanvulling hierop versterkten we de samenwerking tussen Orionis en de PGA-aanpak van het domein veiligheid. Daarnaast startten Orionis en TIM een pilot (zie ook doelstelling A.2). Dit met als doel de jongeren beter en sneller te helpen en de stap naar participatie door een gezamenlijke inzet kleiner te maken.

In Dauwendaele startten Orionis, OZEO, RBL en FC Dauwendaele met het JOP.  Doelgroep zijn jongeren van 18-23 jaar die geen studie of baan hebben. Het JOP richt zich op het bereiken van de doelgroep door actief op zoek te gaan (evenementen, huis-aan-huis bezoek, jongerencentra, etc.), jongeren te activeren en hen te helpen of door te verwijzen wanneer zij problemen hebben.

4. We evalueren en continueren de uitvoering van de Wet inburgering.

Deels gerealiseerd.

De uitvoering van de Wet Inburgering 2021 is gecontinueerd in 2024. De evaluatie is uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2025. Dit omdat in 2024 nog niet alle onderdelen (bijvoorbeeld de leerroutes) in uitvoering waren. De resultaten worden gedeeld met de gemeenteraad. Op basis van de evaluatie bekijken we wat gecontinueerd, versterkt of aangepast moet worden in de uitvoering.

Formatie vluchtelingen aan het werk (beleidswens)

Gerealiseerd.

Orionis heeft een plan van aanpak gemaakt. De doelgroep bestaat uit mensen met een uitkering die onder de oude wet inburgering vallen en inburgeraars die de Z-route volgen en onder de huidige wet inburgering vallen. Zij draaien een paar dagen mee in het werkleerbedrijf en krijgen een assessment. Daarna start de begeleiding richting werk. De eerste groep inburgeraars die begeleid wordt richting werk start in april 2025. Elke klant krijgt een plan van aanpak en wordt gevolgd met de participatieladder.

Beleidsindicatoren

nnb= indicator nog niet bekend bij CBS

Beleidsindicatoren

2018

2019

2020

2021

2022

2023

2024

Banen [per 1.000 inwoners van 15-64 jaar]

Middelburg

768,5

790,5

785,2

804,8

822,2

817,9

nnb

Nederland

777,4

794,4

795,9

805,5

825,4

836,6

nnb

Jongeren met een delict voor de rechter [%]

Middelburg

1,0

1,0

2,0

2,0

2,0

1,0

nnb

Nederland

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

1,0

nnb

Kinderen in uitkeringsgezin [%]

Middelburg

8,0

7,0

8,0

7,0

7,0

7

nnb

Nederland

7,0

6,0

6,0

6,0

6,0

6

nnb

Netto arbeidsparticipatie [%]

Middelburg

67,6

69,4

69,0

70,8

71,90

73,00

73,7

Nederland

67,8

70,0

69,6

70,4

72,20

73,00

73,2

Werkloze jongeren [%]

Middelburg

2,0

2,0

3,0

2,0

2,0

2

nnb

Nederland

2,0

2,0

2,0

2,0

1

2

nnb

Personen met een bijstandsuitkering [per 10.000 inwoners]

Middelburg

439,2

409,7

481,0

432,1

384,4

370,1

374,1

Nederland

401,1

381,7

459,7

431,2

366,7

344,8

343,6

Lopende re-integratievoorzieningen [per 10.000 inwoners van 15-64 jaar]

Middelburg

nb

69,7

89,5

69,0

89,2

104,1

nnb

Nederland

nb

196,2

202,0

133,0

197,7

191.5

nnb

Jongeren met jeugdhulp (in % van alle jongeren tot 18 jaar) [%]

Middelburg

11,5

11,6

12,0

14,2

11,9

16,3

nnb

Nederland

11,8

12,3

11,9

13,2

10,7

13,9

nnb

Jongeren met jeugdbescherming (in % van alle jongeren tot 18 jaar) [%]

Middelburg

1,4

1,5

1,5

1,7

1,4

1,5

nnb

Nederland

1,2

1,2

1,2

1,2

1,1

1,1

nnb

Jongeren met jeugdreclassering (in % van alle jongeren van 12 tot 23 jaar) [%]

Middelburg

0,5

0,5

0,6

0,6

0,5

0,4

nnb

Nederland

0,4

0,0

0,4

0,3

0,3

0,3

nnb

Cliënten met een maatwerkarrangement Wmo [per 10.000 inwoners]

Middelburg

nb

790,0

760,0

720,0

700,0

710,0

730

Nederland

640,0

670,0

700,0

nb

710,0

700,0

720

Wat heeft het gekost?

Sociaal domein

Begroting 2024

Begroting 2024 na wijziging

Realisatie 2024

Verschil 2024 (+ voordeel, - nadeel)

Lasten

6.01.0 Samenkracht en burgerpart

6.683

15.697

9.299

6.397

6.02.0 Toegang en eerstelijnsvoorz

280

30

36

-6

6.02.0 Wijkteams

7.241

8.931

9.714

-783

6.03.0 Inkomensregelingen

33.300

35.987

35.773

214

6.04.0 WSW en beschut werken

5.679

6.265

6.031

234

6.05.0 Arbeidsparticipatie

3.161

2.703

2.978

-275

6.06.0 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

2.692

2.692

2.716

-23

6.71.a Hulp bij het huishouden (WMO)

4.975

4.535

4.899

-364

6.71.b Begeleiding (WMO)

4.506

3.846

3.905

-59

6.71.c Dagbesteding (WMO)

2.191

2.191

2.306

-114

6.72.a Jeugdhulp begeleiding

2.705

2.557

2.896

-339

6.72.b Jeugdhulp behandeling

2.695

2.697

2.224

473

6.72.c Jeugdhulp dagbesteding

2.125

2.886

3.610

-723

6.72.d Jeugdhulp zonder verblijf ov.

759

781

740

41

6.73.a Pleegzorg

1.409

1.147

762

385

6.73.b Gezinsgericht

345

562

1.004

-441

6.73.c Jeugdhulp met verblijf overig

2.089

3.976

2.931

1.046

6.74.a Jeugd beh. GGZ zo verblijf

4.163

3.752

3.992

-240

6.74.b Jeugdh crisis/LTA/GGZ-verblij

1.391

1.468

1.885

-417

6.74.c Gesloten plaatsing

672

1.425

1.689

-265

6.81.b Maatsch- en vrouwenopv (WMO)

157

222

100

122

6.82.a Jeugdbescherming

1.235

776

858

-82

6.82.b Jeugdreclassering

217

119

73

46

Totale Lasten

90.671

105.247

100.421

4.826

Baten

6.01.0 Samenkracht en burgerpart

-553

-6.818

-7.068

250

6.02.0 Toegang en eerstelijnsvoorz

0

0

-10

10

6.02.0 Wijkteams

0

-82

-190

108

6.03.0 Inkomensregelingen

-21.718

-22.633

-23.581

949

6.06.0 Maatwerkvoorzieningen (WMO)

0

0

-0

0

6.71.a Hulp bij het huishouden (WMO)

-365

-365

-394

28

6.81.b Maatsch- en vrouwenopv (WMO)

0

-65

-313

249

Totale Baten

-22.637

-29.962

-31.556

1.594

Totaal Sociaal domein

68.034

75.285

68.865

6.420

Toelichting op het financiële resultaat (+ voordeel / - nadeel)

We verantwoorden onze financiële cijfers op hoofdlijnen. Dat betekent dat we alleen afwijkingen van 50.000 of hoger toelichten. De post “overig” gaat telkens over één of meerdere afwijkingen die kleiner zijn dan 50.000.

Omschrijving (bedragen × 1.000)

Afwijking Lasten

Afwijking Baten

Structureel J/N

6.01.0 Samenkracht en burgerparticipatie

Nieuwe wet inburgering

De subsidies van de uitvoeringspartijen worden op basis van nacalculatie vastgesteld. Omdat de taakstelling hoger is uitgevallen in 2024, zullen de nacalculaties dus ook uitwijzen dat er een hoger subsidiebedrag moet worden vastgesteld. Deze worden achteraf dan uitbetaald vanuit de overgehevelde middelen (inclusief saldobestemming) voor de Inburgeringswet.

153

-80

N

Vluchtelingenopvang Oekraïne

Voor de vluchtelingenopvang van Oekraïners zijn middelen van het Rijk ontvangen. Voorgesteld wordt om het overschot 2023 (zie najaarsbrief 2023) en het overschot 2024 beschikbaar te stellen voor de verwachte uitgaven rondom de huisvesting. Dit betreffen zowel investeringskosten voor (vervangende) huisvesting als hogere kosten voor bestaande uitgaven/diensten als verwachte batenderving door de lagere normbedragen vanuit het Rijk.

5.873

245

N

Welzijn op recept

In 2024 zijn via de specifieke uitkering brede SPUK middelen ontvangen voor welzijn op recept. Deze middelen zijn eerst ingezet in 2024, hierdoor zijn de reguliere middelen niet besteed

60

0

N

Eigen bijdrage wmo vervoer

In algemene zin is sprake van een stijging van 29% van het aantal nieuwe Wmo- aanvragen in 2024 ten opzichte van 2023. Hierdoor stijgen ook de inkomsten voor de eigen bijdrage. Verwachting is dat deze stijging structureel van aard zal zijn.

0

53

J

Participatietrajecten

De participatiekosten zijn afgelopen jaar veelal ten laste gekomen van de projecten zelf (bijvoorbeeld AZC).

52

0

N

Wijkcentra

Als gevolg van het plaatsen van zonnepanelen bij wijkcentrum "het Palet" is het elektriciteitsverbuik aanzienlijk minder. En het centrum is nu ook gasloos. Daardoor kan het budget voor energieverbuik structureel worden bijgesteld

51

0

J

Doordat het beheer van verschillende wijkcentra tijdelijk is uitgevoerd door een goedkopere partij is er sprake van een eenmalig voordeel. Het budget dient niet structureel te worden bijgesteld omdat het beheer opnieuw moet worden aanbesteed en naar verwachting fors meer gaat kosten.

103

0

N

6.02.0 Wijkteams

Inkooporganisatie Jeugd

Bij de bestuursrapportage over het jaar 2024 is de begroting bijgesteld op basis van de ontvangen prognoses vanuit IJZ. Naar aanleiding van de werkelijke jeugdlasten 2024 is een aanvullende verrekening verwerkt ad. 1.037.801 Conform de BBV worden de jeugdlasten binnen de wettelijk voorgeschreven taakvelden verantwoord.

-811

0

N

Tim

Gedurende het jaar zijn baten ontvangen wegens noodzakelijke detachering aan buurtgemeenten en subsidierelaties, deze afspraken zijn niet voorspelbaar en dus niet begroot. De middelen zijn ingezet ter dekking van de salarislasten.

-101

101

N

6.03.0 Inkomensregelingen

TOZO

De definitieve TOZO uitkeringen aan ondernemers zijn vastgesteld. Deze vaststellingen hebben geleid tot terugbetalingen en deze zullen terugbetaald moeten worden aan het Rijk.

269

-269

N

Specifieke uitkering toeslagenproblematiek

De gemeenschappelijke regeling Orionis voert de regeling toeslagenproblematiek uit. Jaarlijks wordt achteraf een opgaaf van de lasten en baten ontvangen die hieruit voortvloeien.

-422

477

N

GR Orionis Bedrijfsvoering

Conform het raadsvoorstel van december 2024 is de 4e begrotingswijziging 2024 van Orionis niet verwerkt in de begroting, maar direct in het jaarrekeningresultaat.

-293

0

N

GR Orionis Buig

De inkomsten vanuit de BUIG worden altijd opgenomen op basis van de begrotingen van Orionis. Het definitieve BUIG-budget vastgesteld door het Rijk wijkt hiervan af.

0

445

N

Energietoeslag

Conform het raadsvoorstel van december 2024 is de 4e begrotingswijziging 2024 van Orionis niet verwerkt in de begroting, maar direct in het jaarrekeningresultaat.

315

0

N

Minimabeleid

In de septembercirculaire 2023 is er 150.000 beschikbaar gesteld voor bijzondere bijstand en vroegsignalering, deze middelen zijn in 2024 nog niet benut. Gezien dit structurele middelen betreft vervallen deze middelen eenmalig ten gunste van de algemene reserves. Tevens is het resultaat 2024 van Orionis op het programma minima bekend, dit betrof 73.000 welke nog niet verwerkt zijn in de begroting. Als gevolg van alleenverdienersproblematiek is er bij de najaarsbrief nog 35.000 bijgeraamd. Via deze decentralisatie-uitkering ontvangen gemeenten budget
om aan de betreffende huishoudens bijzondere bijstand te verstrekken. De uitvoering hiervan is bij Orionis belegd, deze activiteiten hebben nog geen invulling gekregen in 2024. Bij de najaarsbrief is en overheveling gemeld van 1,5 mio ten behoeve van bestaanszekerheid. Deze inschatting was voor 350.000 te laag. Wegens het incidentele karakter van deze middelen is een voorstel voor saldobestemming gedaan.

675

0

N

BBZ

Dit betreft een terugvordering BBZ met betrekking tot de periode 2020-2022.

-64

0

N

Nationaal Isolatieprogramma

In 2024 (met name in het 4e kwartaal) is subsidie uitgekeerd aan burgers voor isolatiemaatregelen. Hiervoor is een uitkering van het Rijk ontvangen. Dit is een budgetneutrale melding.

-288

288

N

6.04.0 Begeleide participatie

Wet sociale werkvoorziening (Orionis)

Met de Voorjaarsnota heeft het kabinet besloten om gemeenten te compenseren voor de bijzondere verhoging van het wettelijk minimumloon voor medewerkers in de Wsw. Dit betreft een meerjarige reeks die toegevoegd wordt aan de Rijksbijdrage Wsw. De bedragen in de reeks lopen af met de afbouw van de Wsw. In 2024 gaat het om een bedrag van circa 26,6 miljoen. Voor Middelburg betrof dit een bedrag van 226.500. Deze is per abuis niet ingezet ter dekking van de lasten Orionis en komen daarom eenmalig vrij te vallen ten gunste van de algemene reserve.

234

0

N

6.05.0 Arbeidsparticipatie

Re-integratie en participatievoorz

Conform het raadsvoorstel van december 2024 is de 4e begrotingswijziging 2024 van Orionis niet verwerkt in de begroting, maar direct in het jaarrekeningresultaat. Daarnaast is binnen Orionis besloten om een deel van het resultaat 2023 te bestemmen. In de jaarrekening 2023 was het volledige resultaat verwerkt. Dit zorgt voor een nadeel van 173.000.

-230

0

N

6.71a Hulp bij het huishouden (WMO)

Huishoudelijke zorg

Ten opzichte van 2023 zijn er veel minder gebruikers van huishoudelijke zorg. Dit zorgt voor een fors voordeel. Verwachting is niet dat deze trend zich zal voortzetten naar andere jaren.

124

0

N

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp wordt doorgaans voor een korte periode verleend, waarbij de toegang leerdoelen stelt en de zorg vervolgens wordt op- of afgeschaald. Bij huishoudelijke hulp is meestal sprake van een stabiele situatie. Toch ontstaan er afwijkingen omdat de doelgroep die hier gebruik van maakt vergrijst. Deze trend zal zich de komende jaren voortzetten. Voor deze oplopende kosten zijn in de Septembercirculaire 2024 nadere afspraken gemaakt. Het Rijk heeft met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afgesproken dat in de toekomst de Wmo niet langer via de algemene uitkering van het Gemeentefonds zal gaan, maar via een aparte financiering. Dit om te komen tot een bekostigingsvorm die passend is voor een geobjectiveerde indexering, waarbij ook rekening wordt gehouden met kostenontwikkeling en demografie/vergrijzing. Landelijk is hiervoor 75 miljoen (in 2026) oplopend tot 300 miljoen (in 2029) gereserveerd. Dergelijke demografische ontwikkelingen zijn ook terug te zien in de overige Wmo-kosten (dagbesteding, begeleiding en Wmo-vervoer). Dit effect zal ook onvermijdelijk in de meerjarenbegroting worden verwerkt.

-555

0

J

PGB huishoudelijke hulp

In de afgelopen jaren is een afname te zien in het aantal aanvragen PGB. Deze trend heeft zich voortgezet in 2024 en leidt tot lagere uitgaven.

68

0

J

6.71.b Begeleiding (WMO)

Begeleiding

Zie toelichting Huishoudelijke hulp taakveld 6.71.b

-223

0

J

PGB begeleiding

In de afgelopen jaren is een afname te zien in het aantal aanvragen PGB. Deze trend heeft zich voortgezet in 2024 en leidt tot lagere uitgaven.

134

0

J

6.71.c Dagbesteding (WMO)

Dagbesteding

Dit betreft subsidies voorliggende voorziening om kosten voor dagbesteding te voorkomen. Vanaf 2025 wordt dit gedekt vanuit het budget algemene voorzieningen.

-107

0

N

6.72.a Jeugdhulp begeleiding

Jeugdbegeleiding

-339

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.72.b Jeugdhulp behandeling

Jeugd begeleiding

473

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.72.c Jeugdhulp dagbesteding

Jeugd dagbesteding

-723

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.73.a Pleegzorg

Jeugd pleegzorg

385

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.73.b Pleegzorg

Jeugd gezinsgericht

-441

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.73.c Jeugdhulp met verblijf overig

Jeugd met verblijf

1.046

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.74.a Jeugd beh. GGZ zo verblijf

ggz zonder verblijf IJZ

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams. Daarnaast is er een nota ontvangen omtrent het woonplaatsbeginsel met betrekking tot de periode 2022 - 2023 ad 76.000.

-216

0

N

6.74.b Jeugdh crisis/LTA/GGZ-verblijf

Jeugd crisis LTA GGZ verblijf

-417

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.74.c Gesloten plaatsing

Jeugd gesloten plaatsing

-273

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

6.81.b Maatsch- en vrouwenopv (WMO)

Foyer de jeunesse

In de loop van 2024 is Zeeuws breed afgesproken dat deze kosten voortaan door de Centrumgemeente zullen worden gedekt. Derhalve vallen deze eenmalig ten gunste van de algemene reserve. Vanaf 2025 zal aan deze middelen een andere invulling gegeven worden met dezelfde doelstelling.

120

0

N

Opvang dak en thuisloosheid

Eind november 2024 is een bedrag ontvangen inzake preventiebudget beschermd wonen, dit heeft gezien de late bekendmaking geen bestemming gevonden in 2024. Dit bedrag zal meegenomen worden als een saldobestemming om in 2025 uitvoering te geven.

0

231

N

6.82.a Jeugdbescherming

Jeugdbescherming

-82

0

N

Zie toelichting inkooporganisatie Jeugd bij taakveld 6.02.0 Wijkteams.

Overig

276

103

N

Totaal

4.826

1.594

Download pdf